Matka NATO:n huippukokouksen vastatapahtumaan Portugalissa

Lau, 13 Mar 2010 19:00 - Per, 26 Mar 2010 11:00 +0200

-- Päivitys 1.11.2010: kyytiin mahtuu edelleen, vapaita paikkoja voi kysellä bussin lähtöön saakka!!! --

Aseistakieltäytyjäliitto järjestää bussimatkan NATO:n huippukokouksen vastatapahtumaan Portugalin Lissabonissa marraskuussa! Reissun hinta on AKL:n jäsenille 220 € ja muille 240 €. Matkaan lähdetään la iltana 13.11. ja Suomeen palaamme takaisin pe aamuna 26.11. Bussimatka kestää suuntaansa neljä vuorokautta (päivät bussissa, yöt laivoilla tai hostelleissa). Hintaan sisältyy bussimatkat, laivaliput sekä majoitus matkan aikana.

Minne olemme menossa?

Lissabonissa Portugalissa järjestetään 19-20.11. NATO:n huippukokous, jonne NATO-maiden valtionpäämiehet saapuvat hyväksymään sotilasliiton uuden strategian, joka määrittää sen toimintaa tulevina vuosina. Uuden strategian tarkoitus on mm. parantaa NATO:n valmiuksia interventioihin NATO-maiden alueen ulkopuolella ja tiivistää entisestään NATO:n ja EU:n suhdetta.  Vaikkei Suomi olekaan NATO:n jäsen, se on harjoittanut koko ajan tiivistyvää yhteistyötä sotilasliiton kanssa jo vuosia, ja on tämän seurauksena tällä hetkellä tosiasiassa hyökkäyssodan osapuoli Afganistanissa.

NATO:n edustama sotilaallinen voima ei ole kuitenkaan ratkaisu ongelmiin, tosiasiassa se vain pahentaa niitä. Siksi sen vastustaminen on tärkeää erityisesti tällä hetkellä, kun ollaan päättämässä sen toiminnan lähtökohdista lähitulevaisuudessa.

Seikkaperäistä lisätietoa NATO:sta löytyy englanniksi tästä (doc-tiedosto, tulossa myöhemmin myös suomeksi). Täältä löytyy taas englanninkielinen powerpoint-esitys (ppt-tiedosto), johon on koottu keskeisimmät asiat.

Mitä siellä tapahtuu?

Lissabonin vastatapahtuman suurin tapahtuma on lauantaina 20.11. järjestettävä NATO:n vastainen mielenosoitus, jonka pääjärjestäjiä ovat paikalliset vasemmistolaiset poliittiset ryhmät ja ammattiliitot. Muutkin ovat kuitenkin tervetulleita osallistumaan omine tunnuksineen. Lissaboniin kokoontuvat antimilitaristit taas järjestävät kaupungissa huippukokouksen aikana väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta. Väkivallattomuus tarkoittaa fyysisestä väkivallasta pidättäytymisen lisäksi myös sitä, että esim. minkäänlainen poliisien provosoiminen ei ole tapahtuman yhteydessä sallittua. Lisäksi vastatapahtuman ohjelmaan kuuluu vastahuippukokous. Matkalle lähteminen ei velvoita osallistumaan kansalaistottelemattomuuteen.

Suurin osa sekä mielenosoituksen että antimilitaristien kansalaistottelemattomuuden osallistujista tulee luonnollisesti Portugalista ja Espanjasta. Paikalle tulee kuitenkin sodanvastustajia myös muualta Euroopasta.

Portugali on varsin militaristinen maa ja toimintaa NATO:n jäsenenä pidetään siellä laajalti itsestäänselvyytenä. Paikallinen antimilitaristinen liike on tämän seurauksena heikko. Yksi reissumme tarkoitus on myös osoittaa tukea paikallisten antimilitaristien toiminnalle vaikeissa oloissa. Lisätiedot ja paikkavaraukset AKL:n toimistolta, 040-8362786, toimisto(at)akl-web.fi

LiiteKoko
Vastahuippukokouksen ohjelma.pdf92.81 Kt