Aseistakieltäytyjälle 18 kuukautta vankeutta Etelä-Koreassa

Eteläkorealainen aseistakieltäytyjä Yoonjong Yoo sai tavallisen kaavan mukaisen 18 kuukauden vankeustuomion 25.4.2012. Hän ilmoittautui suorittamaan tuomiotaan viisi päivää myöhemmin. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Etelä-Korean presidentille WRI:n sivustolta.

Yoonjong Yoo oli määrätty ilmoittautumaan palvelukseen Etelä-Korean armeijassa marrakuussa 2011, mutta sen sijasta hän julistautui asistakieltäytyjäksi. Joulukuussa 2011 hän joutui poliisikuulusteluun ja syyte nostettiin tammikuussa 2012. Ensimmäinen oikeuskuuleminen järjestettiin 4.3.2012.

Aseistakieltäytymisjulistuksessaan Yoonjong Yoo kirjotti: "Kyselin itseltäni, milloin päätin ryhtyä aseistakieltäytyjäksi. Tämä tapahtui viidentoista iässä, jolloin minulle alkoi kehittyä kriittinen näkemys nationalismista ja totalitarianismista. Se alkoi koulussa, jossa minut pakotettiin pukeutumaan uniformuun, pakotettiin leikkaamaan tukkani samalla tavalla kuin muutkin, minulle tarjottiin standardisoutu koulutus jättäen yksilöt huomiotta. Ajattelin, että valtio on olemassa ihmisiä varten ja valtion vaatimusten kansalaisia kohtaan tulee olla mahdollisimman vähäisiä. On outoa, että minut pakotetaan uhraamaan itseni tai vaaditaan isänmaallisia tekoja, kun en niitä halua tehdä enkä ole asiasta samaa mieltä. Emme ole valtion rikoskumppaneita."

Etelä-Korea on allekirjoittanut kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen, joten se on velvollinen tunnustamaan aseistakieltäytymisoikeuden. Se ei kuitenkaan ole tehnyt niin. YK:n ihmisoikeuskomitea tunnusti tammikuussa 2007 antamassaan päätöslauselmassa, että aseistakieltäytyminen on sopimuksen 18 artiklan turvaaman ajattelun, omantunnon ja uskonnon vapauden oikeutettua käyttämistä harjoittamista ja aseistakieltäytymisoikeuden kieltäminen merkitsee sopimuksen rikkomista. Ihmisoikeuskomitea on antanut tähän mennessä samansisältöisen päätöksen yli sadasta Etelä-Koreasta tulleesta yksilövalituksesta, ja 50 uutta tapausta on parhaillaan käsittelyssä.

Etelä-Korean perustuslakituomioistuin päätti jälleen vuonna 2011, ettei maan perustuslaki tunnusta aseistakieltäytymisoikeutta. Tämä ei kuitenkaan vaikuta sitoumuksiin, joita maalla on kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen allekirjoittajana. Sillä on velvollisuus tunnustaa aseistakieltäytymisoikeus, eikä asiassa ole valinnanvaraa.

Joulukuussa 2011 vankeustruomioitaan eri puolilla Etelä-Koreaa oli suorittamassa kaikkiaan 810 aseistakieltäytyjää. Useimpien tuomion pituus oli 18 kuukautta.

Yoonjong Yoolle voi lähettää tukipostia osoitteeseen:

Yoonjong Yoo
Seoul Detention Centre
P.O. Box 20
Gunpo
Gyeonggi-do South Korea 437-050