Kolme aseistakieltäytyjää vapautettu syytteistä Etelä-Koreassa

Gwangjun alueoikeus antoi odottamatta vapauttavan päätöksen kolmelle kutsuntakarkuruudesta syytetylle aseistakieltäytyjälle. Aikaisemmilta vuosilta tunnetaan vain kaksi tapausta – 2004 ja 2007 - joissa tuomioistuin oli päätynyt samanlaiseen ratkaisuun. Tuolloin vapauttavat päätökset kumottiin ylemmissä oikeusasteisssa ja syyttäjä valittaa ratkaisusta tässäkin tapauksessa.

Tuomari Chang-seok Choi perusteli ratkaisuaan: “On välttämätöntä tulkita perustuslain turvaamaa omantunnonvapautta sekä velvollisuutta osallistua kansalliseen puolustukseen harmonisella tavalla. Kun perusoikeudet törmäävät muihin perustuslakiin perustuviin asioihin kuten kansalaisten velvollisuuksiin, on asiaankuuluvaa tulkita lakia tavalla, jossa molemmat intressit toteutuvat mahdollisuuksien mukaan.”

Etelä-Korea ei ole tunnustanut aseistakieltäytymisoikeutta ja asepalveluksesta kieltäytyvät tuomitaan rutiiniluontoisesti 18 kuukauden vankeusrangaistukseen. Suurin osa etelä-korealaisista aseistakieltäytyjistä kuuluu nyt tuomiosta vapautetun kolmikon tavoin Jehovan todistajiin, mutta maassa on myös eettisin ja poliittisin motiivein kieltäytyviä.

(CO-Update, March-June 2015, No. 87)