Puolentoista vuoden vankeustuomio uhkaa korealaista aseistakieltäytyjää

Eteläkorealainen aseistakieltäytyjä Moon Myungjin joutuu oikeuteen sotilaspalveluksesta kieltäytymisen johdosta 16. maaliskuuta. Jos hänet tuomitaan - kuten on todennäköistä - hän saattaa saada jopa 18 kuukauden vankeustuomion.

War Resisters´ International -järjestö kirjoittaa:

"Moon Myungjin on meille hyvin tuttu, sillä hän on osallistunut useisiin WRI:n seminaareihin ja tapahtumiin - muun muassa Bilbaossa lokakuussa 2008 järjestettyyn väkivallattomuuskoulutustapahtumaan sekä kansainvälsieen konferenssiin Paderbornissa Saksassa vuonna 2006. Hän oli myös vapaaehtoisena WRI:n toimistolla tammikuusta maaliskuuhun 2009 ja auttoi järjestämään kansainvälisen koulutuksen ja tapahtuman kansainvälisenä aseistakieltäytyjäpäivänä Seoulissa toukokuussa 2009. Lontoossa asuessaan hän osallistui myös useisiin kveekareiden Turning the Tide -ohjelmaan sisältyneisiin väkivallattomuusharjoituksiin."

Korean tasavalta ei tunnusta aseistakieltäytymisoikeutta ja jatkaa aseistakieltäytyjien vangitsemisia siitä huolimatta, että YK:n ihmisoikeuskomitea on sekä yksittäisten kieltäytyjien valituksista tekemissään ratkaisussa että määräaikaisraporteissa antanut toistuvia huomautuksia, joiden mukaan nykyinen tilanne rikkoo kansalais- ja poliittisia koskevan yleissopimuksen 18. artiklaa.

Syyskuussa 2009 eräs tuomari vei jälleen yhden aseistakieltäytyjän tapauksen Etelä-Korean perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi todeten, että sotilaspalveluslain 88. artiklan ensimmäinen lauseke rikkoo Etelä-Korean perustuslain 19. artiklaa, joka takaa ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauden. “Sotilaspalvelusta koskevan lain lauseke on perustuslain vastainen rikkoessaan omantunnonvapautta pakottamalla aseistakieltäytyjät sotilaspalvelukseen ja sen jälkeen rankaisemalla heitä”, tuomari lausui.

Moon Myungjinille saa lähettää tukiviestejä:

c/o Single Criminal Court #3 (ref. 2011 godahn 55)

Seoul Western District Court

99 Mapo-ro

Mapo-gu

Seoul, Republic of Korea

121-713

Fax: +82-2-704-4065

Kirjeissä on syytä viitata aseistakieltäytymisoikeuteen sekä siihen, että Etelä-Korea rikkoo kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 18. artiklaa.

Marraskuussa 2010 Etelä-Korean vankiloissa suoritti sotilaspalveluksesta kieltäytymisestä langettua tuomiota kaikkiaan 965 aseistakieltäytyjää.