Baltic Glory -rauhanharjoitus onnistui loistavasti

Tämän vuoden Baltic Glory -rauhanharjoitus päättyi sunnuntaina 18.8.2019. Tapahtuma sujui hienosti huipentuen Loviisassa järjestettyyn mielenosoituskulkueeseen ja juhlaan. Baltic Glory kokosi yhteen ainutlaatuisen suuren joukon rauhan- ja ihmisoikeusaktivisteja, joista iso osa oli saapunut myös keskenään sotaa käyvistä maista. Neljän intensiivisen päivän aikana noin sata pääosin Venäjältä, Suomesta, Ukrainasta ja Ruotsista saapunutta rauhanaktivistia oppi toisiltaan rauhantyön ja konfliktinratkaisun taitoja sekä keskusteli antimilitarismiin kytkeytyvistä ajankohtaisista aiheista. Baltic Glory ei yksistään rajoitu vuosittaisiin kokoontumisiin, vaan sen puitteissa tavanneet aktivistit ovat toteuttaneet useita keskinäisiä projekteja. Myös tällä kertaa syntyi yhteistyötä, josta varmasti kuullaan tulevaisuudessa lisää.

Alla ennen tapahtumaa lähetetty lehdistötiedote:

Kolmas kansainvälinen Baltic Glory -rauhanharjoitus järjestetään Loviisan Kuggomissa 15.-18.8. Tämän vuoden tapahtumaan osallistuu lähes sata antimilitaristia Suomesta, Venäjältä, Ruotsista ja ensimmäistä kertaa myös Ukrainasta. Osallistujien joukossa on mm. ihmisoikeusaktivisteja, demokratia-aktivisteja, feministejä ja taiteilijoita. Heitä yhdistää sodanvastaisuus ja kriittinen suhtautuminen militarismiin omissa kotimaissaan.

Tapahtuman ohjelmaan kuuluu yhden päivän mittainen rauhanharjoitus, jonka tarkoitus on auttaa rauhanaktivisteja toimimaan kiristyneessä turvallisuusilmapiirissä ja etsimään erilaisissa tilanteissa toimintatapoja ja vaihtoehtoja, jotka johtavat jännityksen lieventymiseen sen kiristymisen sijaan. Lisäksi järjestetään seminaari, jossa harjoituksen osallistujat järjestävät noin 15 erilaisia aiheita käsittelevää luentoa ja keskustelutilaisuutta. Tapahtuman ohjelmaan kuuluu myös Loviisassa jo yli viikon auki ollut avattu taidenäyttely. Keskeistä tapahtumassa on kuitenkin sen tarjoama mahdollisuus verkostoitumiseen ja yhteistön projektien luomiseen muiden osallistuja maiden antimilitaristien kanssa.

Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2017 Ahvenanmaalla ruotsalaisten ja venäläisten aktivistien kesken. Viime vuonna mukaan tulivat suomalaiset ja tänä vuonna tapahtumaan osallistuu ensimmäistä kertaa myös ukrainalaisia aktivisteja. Ukrainalaisia oli toki paikalla jo viime vuonna tarkkailijoina.

Baltic Glory -tapahtumaan voivat osallistua kaikki iästään riippumatta, mutta käytännössä suuri osa osallistujista on nuoria. Tapahtuman ukrainalaiset, venäläiset ja ruotsalaiset järjestäjät ovat riippumattomissa kansalaisjärjestöissä ja ryhmissä toimivia yksityishenkilöitä. Suomesta sen järjestämiseen osallistuu Aseistakieltäytyjäliitto.

Tapahtuman suomalaisiin järjestäjiin lukeutuvan Esa Noresvuon odottaa tämän vuoden tapahtumassa eniten ukrainalaisten ja venäläisten aktiivistien kohtaamista. "On hienoa, että sodanvastustajat konfliktin eri puolilta voivat tavata ja vaihtaa kokemuksia ja suunnitella yhteistä toimintaa", hän toteaa.

"Näemme militarismin nousevan sekä Ruotsissa, Suomessa, Venäjällä että Ukrainassa.Sen muodot ovat erilaisia eri maissa, mutta kaikkialla kyseessä on militarismi. Se on täysin ihmisyyden vastainen ilmiö, ja tarvitsemme liikkeen sen vastustamiseksi, Kun paikalla on sekä venäläisiä että ukrainalaisia aktivisteja, olemme pääsemässä kohti tätä päämäärää", sanoo ruotsalainen Pelle Sunvinsson.

Ukrainalainen aktivisti Alina Shevchenko kertoo odotuksistaan: "Minulle Baltic Glory on kohtaamispaikka ihmisille, jotka omaavat samanlaisia näkemyksiä väkivallattomuudesta, suvaitsevaisuudesta ja vuoropuheluun perustuvien ratkaisujan välttämättömyydestä."

Tapahtumaan toista kertaa osallistuva venäläinen ihmisoikeusjuristi Alexander Belik puolestaan toteaa: "Baltic Glory on paikka, jossa voimme rakentaa vahvaa kansainvälistä rauhanliikettä, joka jonain päivänä toivoakseni kykenee pysäyttää sotavoimat."

Erityisesti ensimmäisenä vuonna tapahtuma sai vastaansa mediahyökkäyksen, jossa sitä epäiltiin mm. "Venäjän propagandaoperaatioksi". "On surullista, että yhteyksiä Venäjän kansalaisyhteiskuntaan on haluttu demonisoida järjettömillä syytöksillä. Vuoden 2018 harjoitukseen osallistui mm. Pussy Riot -ryhmän aktiivi, joka oli muutamaa viikkoa aikaisemmin osallistunut jalkapallon MM-kisojen loppuottelun hetkeksi pysäyttäneeseen protestiin Venäjän ihmisoikeustilannetta vastaan. Tätä ryhmää on sentään harvemmin epäilty osaksi Venäjän propagandaa", toteaa Aseistakieltäytyjäliitto.

Viime vuoden lopulla Yle sai harjoitusta koskevasta uutisestaan langettavan päätöksen julkisen sanan neuvostolta. Uutisessa se esitteli syytöksiä "Venäjän propagandasta" ja kieltäytyi julkaisemasta Aseistakieltäytyjäliiton oikaisuvaatimuksia.